uncle-phil-band31
Picture of Uncle Phil

Uncle Phil

De evolutie als coverband.

It's OK, you can share this »Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Beginnen met een coverband is altijd leuk. Je vertrekt vanuit een gemeenschappelijk idee of muzieksmaak en je gaat nummers tselecteren. Je selecteert wat je zelf leuk vindt en hoopt dat de mensen het ook leuk gaan vinden. Dit was bij Uncle Phil niet anders. De eerste maanden is zoeken en vooral zoveel mogelijk proberen. Zo snel mogelijk tot een kwalitatieve show komen van 90 minuten is de opdracht. Een show die opbouwt en boeiend blijft voor het publiek. Duidelijk doel, maar op zo’n moment een beetje natte vinger werk. Want je kan alleen maar hopen dat de nummerkeuze en de manier waarop de medleys opgebouwd zijn aan gaan slaan. Het repetitiekot is helemaal in het begin een soort cocon waar enkel rekening gehouden wordt met de smaak en mening van, in het geval van Uncle Phil, 4 mensen. Zo snel mogelijk op een podium staan is super belangrijk. Of je nu een coverband, rockband of rol plakband bent.

Try outs.

Twee try outs hadden we gepland. De eerste in Het Keizershof in Turnhout, een week daarna de tweede in De Charlatan in Gent. 2 zalen die een goeie reputatie hebben als het op livemuziek aankomt. Extra stress: Check! Onzekerheid: Dubbel check! Goesting: Triple check! Want eindelijk was het zover. We gingen weten of al ons enthousiasme over Uncle Phil gedeeld ging worden door mensen die ons van haar of pluim kennen en nog nooit van Uncle Phil gehoord hadden. Of toch niet van de coverband. Wat ons eraan doet denken om eens uit te leggen waarom we eigenlijk voor de naam Uncle Phil gegaan zijn. Maar da’s voor een andere keer. Echt. Beloofd.

Kill your darlings.

Die 2 try outs hebben ons snel enkele dingen geleerd. Het eerste was dat we met Uncle Phil iets aan het bouwen waren dat de moeite was. De reacties op onze eerste 2 shows waren goed en het gaf ons alleszins het zelfvertrouwen om verder te werken. Het tweede was dat onze set op dat moment niet was wat het moest zijn. Hoewel het in ons hoofd allemaal één mooi en verrassend geheel was merkten we toch dat er enkel nummers en niet het effect hadden dat we voor ogen hadden. En dan weet je hoe laat het is. Kill your darlings. Sommige songs vlogen er meteen uit. Andere kregen het voordeel van de twijfel en werden ingekort en gecombineerd in nieuwe medleys. Ondertussen hadden we al een kleine reeks nieuwe optredens gepland om de verbeterde versie van onszelf opnieuw los te laten op een publiek.

Gaan en blijven gaan.

Het is ook een slogan van Telenet, maar onszelf verbeteren is iets dat we tot op vandaag blijven doen. Even drastisch als toen en met dezelfde intenties. Een nog betere show maken en ervoor zorgen dat mensen na een optreden van Uncle Phil met blije gezichten naar huis gaan, of nog uren daarna verder feesten met een DJ. Van onze eerste set blijven nog enkele flarden over, maar ondertussen is de setlist van Uncle Phil wel voor 87% geland.  87% klinkt nu eenmaal slimmer dan 92% ofzo.

Rihanna werd geruild voor Rihanna.

Uncle Phil is geen allround coverband die grijpt uit alle genres. Dat kon je al lezen in onze blog over de Parkies. Als wij het hebben over onze set optimaliseren bedoelen wij niet dat we ineens een cover van Bruce Springsteen gaan doen. We blijven het zoeken in de moderne RnB en dance, maar moeten soms aan onszelf toegeven dat het ene nummer iets minder goed werkt bij een breed publiek dan het ander. Het beste voorbeeld hiervan is Rude Boy van Rihanna. Het eerste nummer dat we gedeeld hebben op onze Facebook en een nummer dat we allemaal heel graag speelden. Helaas had dit niet het effect op het publiek dat wij zochten. Dus hebben we het geruild voor een paar andere Rihanna’s. Namelijk This is what you came for en We found love. Dezelfde stijl, maar met deze songs zetten we de boel wel keer op keer met op zijn kop.

Voor wie onze versie van Rude Boy toch eens wil horen. Het filmpje staat hieronder. Al wie er naar kijkt kan tegen zijn of haar vrienden zeggen dat je Uncle Phil al kende toen ze Rude Boy nog speelden. “Echt ofwa?” “Ja jong! Before it was cool.” Of zoiets.

Share this post